Biedroń: Jestem wielkim zwolennikiem federalizacji Europy. Nastał jej czas

W polskim interesie jest bycie solidarnym członkiem wspólnoty UE, NATO, Rady Europy, wspólnoty wartości, praw człowieka. Jeśli będziemy poza nią, sami, obrażeni, słabi – będziemy łakomym kąskiem dla Putina. Jeżeli Polska dziś, w tej sytuacji, popełnia takie błędy jak podważanie racji funkcjonowania Europejskiej konwencji praw człowieka, to ja przypomnę, że tylko jeden jeszcze kraj prowadził taką samą politykę wobec europejskich instytucji – to jest Rosja. Tylko Polska i Rosja zanegowały wyroki Europejskiej konwencji praw człowieka.

Musimy zbudować fundament wspólnej europejskiej polityki obronnej. Jest na stole bardzo ciekawa koncepcja tak zwanej autonomii strategicznej Emmanuela Macrona, która pojawiła się jakiś czas temu. Zakłada ona, że UE powinna w różnych obszarach funkcjonowania, między innymi obronności czy energetyki, uniezależniać się w miarę możliwości od innych krajów. To jest kierunek całkiem rozsądny i wydaje się, z tego, co obserwuję, że zbiera się już większość skłonna do poparcia go.

Będziemy więc ze sobą coraz bliżej współpracowali, uniezależniając się od innych sojuszy, jednocześnie pamiętając, że w europejskim interesie jest jak najbliższa współpraca w sojuszu euroatlantyckim i ze Stanami Zjednoczonymi.

Do niedawna rząd PiS nie chciał uczestniczyć nawet w eurokorpusie, czyli zalążku takiej europejskiej armii. Teraz to się na szczęście zmienia. Ale musiało dojść do inwazji na Ukrainę, tragedii, żeby polski rząd zrozumiał, że współpraca z UE jest gwarantem nie tylko naszego dobrobytu ekonomicznego, ale i bezpieczeństwa. Chciałbym, żeby za zwiększonymi nakładami na wojsko szła polityka szukania synergii między krajami UE, inwestowania w europejskie projekty obronne, a nie tylko w kupowanie sprzętu ze Stanów Zjednoczonych.

Robert Biedroń, eurodeputowany, współprzewodniczący Nowej Lewicy
Krytyka Polityczna, 21 marca 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!